Ben je wel eens verhuisd? Dan weet je wat Non-Redundante data voor je betekent!
Namelijk je gaat naar de Gemeente en laat in de basis administratie je adres veranderen. Mooi toch? De hele overheid en semi overheid weet dat je verhuisd bent. Niets is minder waar: Na 6 jaar verhuisd te zijn komt er een deurwaarder aan de deur een parkeerboete in Rotterdam innen met een extra boete erop. De deurwaarder had me wel gevonden maar de aanmaningen etc. waren allemaal gesteld aan het oude adres.
Zo is het ook met een bouwproject je moet de data zo in elkaar zetten dat het eenduidig is!
Achter het tekenschot was dat makkelijk je probeerde alles maar één keer te tekenen. Toen de acuut werd uitgevonden werd het al lastig, en zeker met een CAD pakket werd het helemaal al moeilijk om eenduidige tekeningen te maken. Ach, het is toch zo makkelijk om te kopiëren van de een naar andere tekening toch?

Nu bij BIM wil je zorgen dat alles maar één keer voorkomt. Even uitleggen: Je hebt in je BIM model verschillende binnendeuren geplaatst; opdek, stomp, brandwerend, dubbele deuren etc. Nu wordt er besloten om alle binnendeuren te voorzien van houtfineer in plaats van HPL. Moet je dan alle deurobjecten langs om je materiaal te vervangen of kan je dan in één keer?

BIM wordt vaak als een “druk op de knop” methode gezien, maar het gaat om de mensen die er achter zitten die het project opzetten binnen de BIM-software. Zij zijn diegene die je eerste stappen op het BIM veld kunnen maken of breken.

Welk BIM software je ook gebruikt je zult zelf je non-redundante data moeten maken binnen het project!

zie wikipedia voor het woord Redundantie

In de workshop van 6 oktober jl. met alle soorten BIM software werd het woord non-redundantie door vele leveranciers al gebezigd!