Conferentiehotel, Huize Bergen te Vught

Algemeen

Type: Hotel, nieuwbouw, masterplan
Locatie: Vught, Nederland
Grootte: (fase 1 van 3) 1500 m2
Oplevering: (fase 1) September 2017

 ‘’De sfeer van het authentieke Landgoed Huize Bergen en de beleving van zijn hotelgasten vormen de inspiratie voor een nieuw duurzaam conferentiehotel; de Botanica’’

Het authentieke Landgoed Huize Bergen wordt opgefrist door de toevoeging van een modern en duurzaam landhuis! Binnen een nieuw masterplan wordt gefaseerd een drie-eenheid gecreëerd tussen de oude Villa, de nieuwe Botanica en de omliggende Engelse landschapstuin. De materialisatie van exterieur en interieur is afgeleid van de bosrijke omgeving en de geschiedenis van Landgoed Huize Bergen. Daarbij is gekozen voor duurzame natuurlijke materialen, zoals onbehandeld hout en C2C-gecertificeerde producten. De Botanica is het eerste hotel in Nederland gerealiseerd volgens het duurzame passief-huis principe. Fase 1 is zojuist afgerond!

Geschiedenis

Het Landgoed Huize Bergen is gelegen in de bosrijke omgeving van Vught. In 1916 is in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen- Roosenburg een Engelse landschapstuin aangelegd met daarin een villa, koetshuis, werkplaats, bloembinderij met kas en een beheerderwoning. Het landgoed is momenteel in eigendom van de Joannes Bosco Stichting en in gebruik als conferentiehotel. De oude villa vormt het centrum van het landgoed waar de hotelgasten worden ontvangen. In het bos eromheen zijn in de jaren zeventig vergader- en verblijfaccommodaties gebouwd. Deze voldoen niet meer aan de huidige eisen en sluiten niet aan bij de sfeer van het oude landgoed.

Opgave

In 2014 is besloten om Landgoed Huize Bergen klaar te maken voor de toekomst! De jaren zeventig bebouwing verdwijnt en wordt gefaseerd vervangen door een nieuw conferentiehotel. Hierin komen 80 nieuwe hotelkamers, een vergadercentrum en een nieuwe foyer. Doordeweeks uitermate geschikt voor een conferentie en in het weekend een aangename plek voor de leisure-gasten.

Masterplan

Een door Jeanne Dekkers Architectuur ontworpen masterplan legt de basis voor het gehele terrein, waarin de bestaande villa en het nieuwe landhuis een samenspraak met elkaar aangaan. Een aantal verouderde gebouwen verdwijnen en de nieuwbouw wordt in drie fases gerealiseerd. Het nieuwe masterplan voorziet in een Programma van Beleving[1] waarin de totale beleving van het landschap, de oude villa, het nieuwe landhuis en het interieur worden geconcretiseerd. Dit plan omvat de beleving van de entree, het landschap, de architectuur tot de kleinste details van het interieur.

De ontsluiting van het terrein vindt plaats aan de Boxelseweg middels een nieuwe poort. Vanaf deze plek zijn zowel de oude villa als het nieuwe landhuis zichtbaar. Hier maakt de bezoeker een keuze voor zijn bestemming. Gaande naar de nieuwbouw via een bospad bereikt men een in het groen verscholen parkeerplaats. Een pad leidt, via een nieuwe waterpartij met brug, naar een op het zuiden gelegen terras grenzend aan de foyer van de nieuwbouw.

Ontwerp uitgangspunten

De nieuwe Botanica maakt verbinding met de oude Villa en het landschap door zichtlijnen en door op een hedendaagse wijze het karakter van het historische te vertalen in de nieuwbouw. In het ontwerp voor de Botanica zullen de bestaande beheerderwoning en bloembinderij een eenheid vormen met de nieuwbouw door de toevoeging van een foyer, een conferentievleugel en een hotelvleugel. De Botanica wordt duurzaam en in nauwe relatie tot de natuur gerealiseerd. Daarnaast worden de principes van passief bouwen toegepast, waarbij een zeer goede isolerende laag en kierdichting worden toegepast om de warmte- en koudelast in te perken. De eerste fase bestaat uit een hotelvleugel, de tweede fase uit de foyer met conferentievleugel en de derde fase bestaat uit een verlenging van de hotelvleugel.

Fase 1

De eerste fase bestaat uit 39 nieuw hotelkamers verdeeld over drie lagen. De gevel is gemaakt van natuurlijke en onbehandelde materialen die op een mooie wijze verouderen; de iroko houten kozijnen vormen een bijzonder ritme in de gevel van onbehandeld larikshout, de gevel wordt beëindigd door markante zinken erkers.

De kleur en materiaalstelling van het interieur zijn ontworpen vanuit het Programma van Beleving en zijn geïnspireerd op het landgoed en zijn geschiedenis. Eikenhout wordt veelvuldig toegepast in combinatie met een karakteristiek kleur- en patroonpallet waardoor er een natuurlijke, warme en luxe sfeer ontstaat.

Het kleur- en patroonpallet vindt zijn grondslag in de tropische bloemenkas die ooit op de locatie van de nieuwbouw stond. De liefde die mevrouw van Beuningen had voor de natuur is terug te zien in de bladerpatronen in de gangvloer en de bloempatronen op de kamerwanden. Daarnaast zijn er vier kleurschema’s ontwikkeld als afgeleide van de zonnestand. In de west-kamers zijn warme kleuren toegepast in relatie tot de ondergaande zon en in de oost-kamers zijn koele kleuren toegepast in de sfeer van de opkomende zon.

Het interieur

De entree met een Belgisch hardstenen vloer geeft toegang tot de drie verdiepingen en de trap maakt doorzichten mogelijk richting het bos. De middengang, die de hotelkamer ontsluit, is ontworpen als een bospad; met eikenhouten wanden en een speciaal ontwikkelde tapijtvloer met bladerpatroon.

De houten vloer en het speciaal ontwikkelde behang met tropische planten geven de kamer een warme natuurlijke sfeer met een luxe uitstraling. Het brede houten raamkozijn doet dienst als zitelement en loopt door als werkblad langs de muur. De glazen hanglampen boven de werktafel zijn speciaal voor dit project ontworpen en nemen de kleur aan van het behang. Het hoofdbord en de inbouwkast zijn in hout uitgevoerd evenals de speciaal ontworpen nachtkastjes. De hexagonale wandtegels van de moderne badkamer zijn geïnspireerd op de hexagonale plafondpatronen van de oude Villa.

In de Botanica zijn drie type kamers; de deluxe kamer, de entresol kamer en de dak kamer. De entresolkamers op de derde etage zijn kamers met twee verdiepingen ontworpen met stoere zinken dakkapellen aan de buitenzijde.

Betrokken partijen

Joannes Bosco Stichting: Opdrachtgever:

Jeanne Dekkers Architectuur: Architect

Tekton bouwmanagement & advies: Directievoering

Bouwnext Ontwerpmanagement BV: morfologisch ontwerp

Bouwnext Ontwerpmanagement BV: Advies energie- en klimaatconcept:

Bouwnext Ontwerpmanagement BV | Promantor: Toezicht

Bouwgroep Moonen: aannemer

Van de Laar BV: constructeur

Ingenieurs Bureau Ulehake BV: installateur