Fiets- en motorenstalling met sanitaire voorzieningen, Tiel

Voor het Waterschap in Tiel wordt voor de werknemers een nieuwe fietsen- en motorenstalling met uitgebreide sanitaire voorziening gerealiseerd. Hiervoor is door het waterschap en de belanghebbende werknemers een plan van eisen opgesteld. Aan de hand van het PvE heeft Peter Zandbergen van Architectenatelier Petrus een passend ontwerp gemaakt die in nauw overleg met de werknemers volledig aan de wensen voldoet.

De nieuwe stalling wordt deels onder het overstek van het bestaande kantoor geplaatst waar de huidige fietsenstalling zich bevindt. De gevel van de fietsenstalling wordt volledig uit cortenstalen elementen opgebouwd. Op het grote platte dak van de stalling komt een grote opbouw van daklichten dat voor een hoop extra daglicht in de stalling zorgt. De dakrand van de daklichten opbouw wordt ook gemaakt uit cortenstaal. De kleur van het cortenstaal en de kozijnen sluiten aan op de kleurstelling van het bestaande kantoor dat eveneens door Peter Zandbergen is ontworpen in 2005 (toen nog onder AGS Architecten).

In de fietsenstalling is ruimte voor diverse type fietsers. Zo zijn er voldoende oplaadpunten voor E-bikes en E-scooters, maar ook voor gewone fietsen zijn genoeg stallingsplaatsen. Ook voor de werknemers die op de racefiets komen is een speciaal ophangsysteem voor de racefietsen opgenomen in het ontwerp. Daarnaast is er ook plek voor een aantal bakfietsen en plaats voor 2 velomobielen. Vanuit de stalling zijn de nieuwe kleedruimtes en douches bereikbaar zodat na het fietsen er de mogelijkheid is om te kunnen omkleden en opfrissen. Daarnaast zijn in de kleedruimtes grote lockers waar fiets- of motorkleding opgehangen kan worden.

De motorenstalling is een overkapping waar de motoren onder kunnen staan. De overkapping is opgebouwd uit zelfdragende cortenstalen elementen die in een bijzondere vorm het water naar de spuwer in het midden leiden.

Het waterschap in Tiel vindt het belangrijk om te werken aan duurzaamheid. Om die reden is binnen dit project ook gekozen voor duurzame maatregelen. In de sanitaire ruimtes is vloerverwarming opgenomen die middels een warmtepomp verwarmd wordt. Tevens worden de ruimtes geventileerd met een gebalanceerd ventilatiesysteem met een WTW.

Betrokken partijen:

Waterschap Tiel Opdrachtgever

Architectenatelier Petrus Architect

BouwNext BIM

B2CO Constructeur

DENK! Installatie adviseur

REALISATIE 2018